Det finns några grundläggande tips när det gäller fototeknik och här kan du läsa om hur du får en så välkomponerad bild som möjligt. Tänk dig att du ska ta ett fotografi av ett vardagsrum. Det kan låta enkelt, men är mer utmanande än vad man kanske tror. Det finns nämligen några saker du behöver tänka på:

– Först och främst: var finns ljuskällorna? Har du en dystert blek taklampa som lyser upp rummet på ett kallt sätt är det kanske bäst att släcka den och istället tända de mindre lamporna i hörnen och ljuslyktorna på bordet?
– Att ta ett snyggt fotografi handlar mycket om att förmedla en stämning och den kan inte fejkas utan behöver ordnas på riktigt. När du fixat ljuset ska du ta ett steg tillbaka och tänka på linjerna i rummet. Har du kanske en stor matta att förhålla dig till eller en vacker bokhylla som löper genom rummet? Genom att låta fotografiet ramas in av de redan givna linjerna i rummet blir din bild mer balanserad och vilsam för betraktaren. Det är även ett utmärkt sätt att se till att du håller din kamera rätt, genom att spana på en rak linje och se till att den ser snygg ut i sökaren.
– Ett annat tips vad gäller fototeknik är att tänka på färgkompositionen. Är den stora mattan väldigt röd eller består bokhyllan av en hel rad med skrikande gröna böcker? Ibland behöver fotot färg, men ibland kan en enstaka färgsprakande detalj sticka ut så mycket att det gör att hela fotografiet blir obalanserat. Gå närmare eller ändra vinkel för att inte ha färgklicken i centrum och se till att färgerna i bilden är jämna och balanserade.

Tänker du på dessa grundläggande delar av fototeknik kommer du långt med din bild.

(Visited 305 times, 1 visits today)